Sanat Nedir?
Sanat en genel anlamıyla, yaratıcılığın veya hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır.
Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile halen bir tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Açık olan nokta ise sanatın insanlığın evrensel bir değeri olduğu, kısıtlı veya değişik şekillerde bile olsa her kültürde görüldüğüdür.
Sanat, insanlık tarihinin her döneminde var olan bir olgudur. İnsanlığın geçirdiği evrimler yaşama biçimlerini, yaşama bakışlarını, sanat biçimlerini ve sanata bakışlarını değiştirmiş, her dönemde ve her toplumda, sanat farklı görünümlerde ortaya çıkmıştır.
Özetle sanat belli kalıplar içine konulamayan ve estetik olan insan duygularının dışa vurumudur.
Lespugue venüsü (mö 25000)
Paleolitik kültürler arasında ilk sanat eserlerini oluşturan
Gravettiyan kültürüne aittir (mö 28000 23000)
Magdeleniyen kültürü (mö 18000- mö 10000)
Lascaux mağarası, güney fransa’nın dordogne sırtlarında, tarih öncesi dönemlerden kalma mağaradır. 1940’ta kaybolan bir köpeği arayan dört çocuk tarafından bulundumuştur.
Paleolitik devrin ilk dönemine ait çok sayıda duvar resimleriyle süslüdür. Mağara birçok bölmeden oluşmaktadır. Bu bölmelerin bir kısmı yeraltındadır. Duvarlarda ve tavanlarda ya tek tek ya da toplu olarak öküz, at, geyik, dağ keçisi ve bizon resimleri bulunmaktadır. 3-5 metre boyundaki resimlerde kırmızı renk egemendir. Uzun süre dinî bir tapınak olarak kullanıldığı sanılmaktadır.
Yukarıdaki resimler ilk sanat eserlerine örnek olarak verilebilir.
Sanatçı kime denir, kimdir sanatçı?
Basit anlamda söyleyecek olursak: sanatçı, sanatı gerçek anlamda özümseyen, önemseyen; sanatı kendi kişiliğinde eriterek, güzel şeylere dönüştüren (dönüştürebilen), “insan olmak” bilincini en üst düzeyde tutan (taşıyan), kendini aşan kişidir.
Diğer bir deyişle; sanatçı, herkesin duyduğunu, herkesin gördüğünü, herkesin hissettiğini, herkesin düşündüğünü; farklı şekilde duyan, farklı şekilde gören, farklı şekilde hisseden, farklı şekilde düşünen, farklı şekilde yorumlayan, farklı şekilde yansıtandır; duyulmayanı duyan, görülmeyeni gören, olmayanı bulandır.
http://www.fundasen.com/hayata-dair/sanat-nedir-sanatci-kime-denir.html
http://www.fundasen.com/hayata-dair/sanat-nedir-sanatci-kime-denir.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder